Vast onderdeel van een versterkingssysteem zijn luidsprekers. Zodra er kwalitatieve eisen worden gesteld, wordt er meestal gekozen voor speakercomponenten van verschillende afmetingen die elk voor een specifiek frequentiegebied kunnen zorgen.
Er zijn ook wel systemen die gebruikmaken van maar één formaat luidsprekers, fullrange-luidsprekers, maar als er eisen worden gesteld aan het geluidsniveau en de geluidskwaliteit, gaat bij het ontwerpen de voorkeur al snel uit naar tweeweg- of driewegsystemen. Een uitzondering daarop zijn bepaalde line array-systemen...
Meer lezen
Fullrange-kast
Het laag, midden en hoog worden meestal vanuit één behuizing gereproduceerd, terwijl het diepe laag - als daar in een setting behoefte aan is - uit een subwoofer komt. Zo'n enkele fullrange-kast, met laag midden en hoog dus, is in veel gevallen voldoende voor hoogwaardig geluid, maar voor veeleisend muziekmateriaal en voor geluidseffecten is een subwoofer onontbeerlijk.
Actief en passief
Fullrange-kasten zijn er in passieve en actieve versies. In het eerste geval worden de speakercomponenten, de drivers, aangestuurd door een externe versterker. In het tweede geval is de behuizing waarin de drivers zitten ook meteen voorzien van een of meer versterkerunits. In alle gevallen zorgt een elektronisch circuit ervoor dat elke driver het frequentiegebied krijgt toegediend waarin hij optimaal functioneert: het scheidingsfilter of cross-over.
Hoe dit cross-over is gesteld, is voor een belangrijk gedeelte bepalend voor de uiteindelijke geluidskwaliteit en zeker wanneer er met een subwoofer wordt gewerkt, is de afstemming zelfs van cruciaal belang. Systemen waarin deze functies zijn geïntegreerd zijn aanzienlijk gemakkelijker te plaatsen en in te regelen.
Inklappen